Waarde bepaling

 

Wilt u zonder een volledig taxatierapport weten wat u in huis heeft? Of wilt u slechts ter oriëntatie weten hoe dit in zijn werk gaat? Dan kunt u een waardebepaling laten uitvoeren. Er wordt dan niets op papier gezet, maar u krijgt mondeling een idee van de waarde. Edelmetaal wordt van elkaar gescheiden, goud en zilver worden bekeken. Heeft u ringen met edelstenen dan wordt het diamant apart genomen, speciaal antiek zilver toegelicht. Kortom, binnen enkele minuten weet u of het kunst, of kitsch is. Voor een waardebepaling kunt u in principe zo binnen lopen, tot ongeveer 20 artikelen. Zijn het meer artikelen, dan raden we u aan een afspraak te maken. Zo weet u zeker dat u niet lang hoeft te wachten.


Verzekerings- taxatie

 

Uw sieraden zijn net zoveel waard, als er in uw taxatie rapport staat. Dit is door de regel heen pas van toepassing op het moment dat u een beroep wilt doen op de verzekering. Bent u uw horloge kwijtgeraakt op vakantie? Dan maakt u hoogst waarschijnlijk aanspraak op uw reisverzekering. Is er bij u ingebroken en zijn er naast uw inboedel ook sieraden gestolen? Dan kunt u een beroep doen op uw inboedel verzekering. Heeft u een aparte sieraden verzekering? Dan is deze vaak overkoepelend en bent u in een breed aantal situaties gedekt. 

 

Maar voor wat voor bedrag bent u verzekerd? Vaak wordt er gesproken over een dag waarde, of vervangingswaarde. Hoe komt deze waarde tot stand?

 

Allereerst wordt er gekeken naar aankoop nota's. Houd u deze administratie goed bij, dan kan dit voordelig werken! Mits u de te claimen sieraden onlangs heeft gekocht.

 

Voorbeeld;

 

Het is 2006 en U bent 25 jaar in dienst bij u werkgever. U krijgt een mooi gouden horloge met een gravure in de achterdeksel, welke u herinnert aan de 25 mooie jaren bij uw werkgever. Dit horloge vertegenwoordigd op dat moment een waarde van €1200,-. Nu, 2016, gaat op vakantie naar Italië, bij het uitstappen uit de trein merkt u dat u uw horloge mist. U doet aangifte bij de politie, en hiermee wilt u aanspraak op uw verzekering maken.

 

De verzekering hanteert de laatst bekende waarde, en maakt hier een dagwaarde van. Nu is in 10 jaar tijd de goudkoers gestegen van 14212,- eu/kg naar 33232,- eu/kg. Dat betekend dat alleen al de goudwaarde van uw horloge met 234% is gestegen! Het horloge vertegenwoordigt 10 jaar later ruim €2800,- in een nieuwwaarde, zonder te kijken naar exclusiviteit van het merk, inflatie etc.

 

U kunt zich voorstellen dat een dagwaarde van €1200,- , een andere waarde vertegenwoordigd dan de dagwaarde van €2800,-.

 

Nu is dit een voorbeeld over een tijdsbestek van 10 jaar. Relatiegeschenken, sieraden en horloges verkregen uit een erfenis, trouwgeschenken etc. zijn vaak ouder dan 10 jaar. Wilt u weten wat uw sieraden en horloges vandaag de dag waard zijn, om zo ook optimaal verzekerd te zijn? Dan maken wij een taxatierapport, geschikt voor de verzekering.

 

In dit rapport wordt ieder artikel genummerd en specifiek omschreven. Ieder artikel wordt volgens vaktermen benoemd, inclusief gehaltes, maten, gewichten en diamant of edelsteen specificaties.

 

Een verzekeringstaxatie moet eens in de zoveel tijd worden vervangen of ge-update, omdat de koers fluctueert, maar ook de tijden vervangen.

Taxatie in geval van erfenis en/of verdeling

 

In het geval van iemands overlijden komt er veel op de nabestaanden af. Het kan zijn dat (een gedeelte van) de erfenis van te voren al bepaald is. Voor de erfenis welke niet direct aan iemand geschonken is, maar verdeeld moet worden kan een waardebepaling worden opgemaakt.

 

In een waardebepaling staan de artikelen genummerd en worden ze helder omgeschreven. Natuurlijk komt er ook een prijs of waarde naar voren. De manier hiervoor wordt van te voren besproken, en is dan voor alle artikelen gelijk. Zo blijft alles netjes in verhouding staan en wordt er snel een overzicht gemaakt van de totaal en individuele waarde van de artikelen.

 

Artikelen welke niet verdeeld worden kunnen na de verdeling altijd ter verkoop worden aangeboden. Edelmetaal wordt altijd ingekocht. Het geld wat dit oplevert kan vervolgens op papier weer meegenomen worden in de verdeling.

 

Een verdelingswaarde rapport kan binnen korte termijn worden opgemaakt. Hiervoor kunt u telefonisch contact opnemen om het aantal artikelen, en de daarvoor benodigde tijd te bespreken.